Nagyító alatt:Trabzonspor

2014.08.10, 15:07 Kosárlabda
Tovább erősödött a török csapat: Jerome Randle és Gani Lawal is EuroChallenge ellenfelünknél folytatja


Mint arról már korábban, az EuroChallenge sorsolást követően - ITT - beszámoltunk, a tavalyi szezon után idén is lesz egy török csoportellenfelünk, amely ha lehet, még erősebbnek ígérkezik, mint a Gazinatep. Akkor Novica Velickovic és Cedric Simmons nevét említettük meg, akik húzóemberei lehetnek a gárdának, azóta azonban újabb két komoly név került a klub kötelékébe. Mielőtt bővebben belemennénk a játékoskeretbe, kicsit vizsgáljuk meg a klub történetét, ugyanis ha csak közvetve is, de van paksi kötődése az ellenfélnek.

A klubot 1967-ben alapították, azonban a kosárlabda szakosztály csak hat évvel ezelőtt, 2008-ban kezdte meg működését. Történt ugyanis, hogy a 2006-ban egy paksi legendával, Gulyás Róberttel a soraiban bajnoki címet nyerő Ülker rögtön a bajnoki címet hozó szezon után egyesült a Fenerbahce együttesével, a fennmaradó indulási jog pedig egy Apella néven szereplő csapat szerezte meg. A klub története nem tartott sokáig, két év után kiestek az első osztályból, majd azzal a lendülettel meg is szűntek, az indulási jogot pedig megvásárolta mostani ellenfelünk, a Trabsonspor, és megkezdték a kalandot. Előbb harmadik, majd második helyen végeztek, ezzel pedig feljutottak az első osztályba. Majd annak rendje és módja szerint két évvel később ki is estek, ám a másodosztály bajnokaként újra visszajutottak. Tavaly aztán már stabil középcsapatként épp, hogy lemaradtak a rájátszásról, ám az idei erősítések láttán úgy tűnik eltökélték, hogy ezt a szintet is megugorják.

Lássuk hát, hogy néz ki jelenleg a klub kerete:

Várható kezdőcsapat:

Randle - Hardy - Marshall - Velickovic - Lawal

Jerome Randle személyében egy apró, ám annál jobb irányító áll a törökök rendelkezésére, aki a török bajnokság mellett a belga, az ukrán, az izraeli és a kínai élvonalban is megfordult már, és 15 pont valamint 5 gólpassz alá nem igen adta eddig sehol. A mindössze 175 centi "magas" játékos többször is ott volt már az NBA kapujában, rendszeres résztvevője a nyári ligáknak, és az NBA klubok edzőtáborának, de pályára még nem került a világ legerősebb bajnokságában. A legutóbbi szezon második felében már jelenlegi csapatánál pattogtatott, meccsenkénti 14.5 pontja és 5 gólpassza megmagyarázza, miért is igyekeztek újraszerződni vele.

Dwight Hardy hátvédtársához hasonlóan 27 éves, és szintén elég komoly játékosnak számít. Három évvel ezelőtt kezdte meg profi karrierjét, amelyet rögtön egy 22 pontos olasz másodosztályú szezonnal nyitott, amely egyenes utat jelentett neki az élvonalba. Onnan ugyan még egy fél évre visszakerült a második vonalba, ám tavaly már ismét a legjobbak között szerepelt, és nem is akárhogy: a Bologna színeiben 17 ponttal terhelt meg az ellenfelek gyűrűjét, köszönhetően többek között a 43 százalékos triplázásának.

Shean Marshall sem aprózta el a karrier-kezdetet, a Pinar Karsiyaka SK Izim játékosaként rögtön letett egy 19 pont - 5 lepattanós szezont az asztalra, amelynek köszönhetően év végén be is választották a szezon legjobb ötösébe. Ezt követően a görög Aris, valamint - egy évnyi D-Ligás megszakítással - két évig a francia Dijon játékosa is volt, ahol egy All-Star gála részvétellel honorálták a teljesítményét. Két évvel ezelőtt aztán visszatért a török bajnokságba, tavaly pedig újabb szintet lépett: meccsenként 21.4 pont, 5.3 pattanó és 3.1 gólpassz került fel a statisztikai lapjára, ami a török bajnokságban egészen szenzációs teljesítménynem számít.

A 205 centis Novica Velickovic talán a legismertebb játékos a keretben, még ha az elmúlt 1-2 éve nem is volt egy diadalmenet. Anno a Partizan Belgrád és a szerb válogatott játékosaként egész Európa csodálta a játékát, majd sorban is álltak érte a sztárcsapatok, amelyek közül végül a Real Madrid lett a befutó. Első madridi szezonjában még úgy-ahogy hozta a tőle elvárt teljesítményt, ám aztán szép lassan visszaesett, így három év után csendben el is váltak a felek. Azóta megfordult a német és a szerb bajnokságban, idén pedig amolyan utolsó esély jelleggel szerződtette a még mindig csak 28 éves játékost a Trabson. Tavaly a szerb Mega Vizura csapatában 16 pontot és 8.3 pattanót tett a közösbe, már-már a régi önmagára emlékeztetve.

Centerben a nigériai válogatott Gani Lawal szerepel majd, aki szintén "nem kis név a szakmában". Tavaly olasz bajnok lett az EA7 Milano csapatával, egy évvel korábban pedig Lóránt Péter csapattársaként ezüstérem jutott neki a Roma színeiben. Ebben az idényben az egész olasz élvonal legjobb lepattanózója és második legjobb dobásblokkolója lett. Korábban egy rövid ideig a Phoenix és a Philadelphia játékosaként az NBA légkörébe is belekóstolt, bár sok babér nem termett neki, mindössze egy meccsig jutott a "nagyok között". Emellett a lengyel, a francia és a kínai élvonalban is megfordult karrierje során.

A kezdőötös mellett cserepadon is akad egy pár rutinos és jó játékos, elég csak a korábban szintén Olaszországban pattogtató, bosnyák válogatott Andrija Stipanovicot megemlíteni, aki már tavaly is a klub kötelékébe tartozott, valamint akad jó pár török játékos is, akik tökéletesen alkalmasan a sztárok tehermentesítésére. Ami a korábban említett Cedric Simmonst illeti, róla eltérő információk jelentek meg, egyes oldalak szerint a csapat tagja, mások szerint végül nem jött össze az ő leigazolása. Egy biztos: nélküle is elég erősnek tűnik ez a csapat, amely koránt vélhetően még nem is tekinti befejezettnek az átigazolási szezont.

A gárda a 7500 férőhelyes HayriGür Arénában játssza a mérkőzéseit, egy 2010-ben átadott, 14 millió dollárból épült stadionban. Török szinten nem mondható, hogy komoly szurkolótáborral rendelkezne a csapat, de azért néhány ezer szurkoló rendszeresen kilátogat a csarnokba, és a nagyobb meccsekre azért ők is képesek komolyan összeállni.

A tábor:

{youtube}j7t8ucpTtk8|525|400|0{/youtube}

A csarnok:

{youtube}Fmug_fRgKew|525|400|0{/youtube}


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%