Célkeresztben Párizs

2023.08.30, 21:34 Kajak-kenu
Az idei év legfontosabb kajak-kenus versenyének, a kvalifikációs világbajnokságnak a németországi Duisburg adott otthont: öt versenyzőnk is rajthoz állt, és Vajda Bencének sikerült érmet is Paksra hoznia!

Sűrű év volt, kapkodtuk a fejünket a sok verseny között, de erre a regattára utaztak el a földkerekség legjobb kajak-kenusai: Duisburgban osztották ki a helyezések alapján a jövő évi olimpiai legtöbb kvótáját. Volt tét, volt nagy mezőny, és a víz fölülről is megérkezett, de összességében elégedettek lehetünk: 5 versenyzőnk, Pupp Noémi, Kiszli Vanda, Hodován Dávid, Kollár Kristóf és Vajda Bence képviselte az Atomerőmű Sportegyesület színeit.

Vajda Bence Szántói-Szabó Tamással magabiztosan hozták az első helyet az előfutamukban, így készülhettek és ráhangolódhattak a szombati döntőre. Ami sikerült is, hiszen a spanyol hajó mögött ezüstérmesként értek célba, megszerezve ezzel első felnőtt világbajnoki címüket- első felnőtt vébéjükről!

„Úgy érkeztem a versenyre, hogy szerettem volna hamar túlesni rajta, mivel megterhelő időszakon voltam túl: kettő válogató, négy nemzetközi verseny után kevésbé voltam éhes a sikerre, de a helyszínen ez megváltozott bennem, és elkezdtem mentálisan felkészülni. Az előfutam után megnyugodtam és elkezdtem várni a döntőt, sikeresen felpörgettem magam. Úgy gondolom, hoztuk, amit tudtunk, hiba nem volt benne, egész évben 500-ra készültünk, ahhoz képest tökéletes volt, nagyon elégedettek vagyunk.”- összegezte Bence a világbajnoki ezüstjének történetét.

Kollár Kristóf Fejes Dániellel kenu páros 1000 méteren az előfutamban a hazaiak duója mögött végzett, így középfutamban kellett kivívniuk a döntőt: óriási meccs volt a továbbjutást jelentő első három helyért, de a fiúk a kínaiak mögött ismét második helyen hozták be a hajót. A döntőben kicsit bátortalannak látszott az 1000 méter első fele, de a végére látszott a taktika, szépen jöttek fel és harcban voltak a dobogós helyezésekért, amelyben végül ötödikként zártak, 2,5 másodperccel elmaradva a győztes olasz egységtől.

Kiszli Vanda egy héttel a maratoni világbajnokság előtt mérette meg magát síkvízen is, az utolsó előtti szám volt az övé, 5000 egyesben versenyzett. A rajtja nem sikerült a legjobban, nagyjából a 13. helyről kellett felkapaszkodnia, amit meg is tett, körről körre közelített az élbolyhoz, a futásoknál látszott a maratoni rutin, végül Vanda is az ötödik helyen végzett. Felkészült a maratoni világbajnokságra.

Pupp Noémi Fojt Sárával 500 párosban próbálkozott, az előfutamban nem volt meg az összhang, így bizakodva vártuk a középfutamot, hogy ott esetleg összeáll az az egység, amelyet megszokhattunk, de sajnos nem tudták fejben összetenni a lányok a pályát, így nem jutottak be a döntőbe.

Hodován Dávid (aki a magyar csapat zászlóvivője volt a megnyitón) a Koczkás Dáviddal, Hajdu Jonatánnal, Slihoczki Ádámmal felálló 500 kenu négyes kormányosa volt, ami végig nagy harcot vívott a dobogóért, éppen csak lecsúszott róla, és negyedikként zárta a világbajnoki döntőt.

„Számomra ez egy hatalmas mérföldkő volt, egy kvótaszerző világbajnokságról beszélünk, hatalmas élmény volt ezt a felfokozott hangulatot élőben és részeseként megtapasztalni, és hatalmas megtiszteltetésnek éreztem azon felül, hogy a csapat tagja lehetek és vagyok, hogy én vihettem a magyar zászlót a megnyitón, ami örök élmény marad számomra és nagy löketet fog adni a továbbiakban. Végül most meg kellett elégednünk egy értékes, ám de fájó negyedik hellyel a korosztályos EB után ismét. Nem volt rossz pályánk, végig pozícióban voltunk, a végén győztes spanyolokkal el tudtunk lépni az elején és jöttünk szinte végig a második helyen, a végén az utolsó 100 környékén volt egy kis kifli a pályánkban- akárcsak a lengyeleknek és a kazahoknak, akik szintén majdnem lekoccolták a bójákat, ami miatt kicsit szétestünk és abból tudtunk újítani, de nem annyira, hogy visszacsússzunk a dobogóra.

Nagyon örülök, hogy megszereztük az összes kenus kvótát Párizsra, hiszen ezzel egyértelműen jeleztük a világnak, hogy a magyar férfi kenu vissza került a térképre. Jövőre olimpia Párizsban, és fókuszban az itthoni olimpiai kvalifikációs válogató verseny/ek, vannak határozott elképzeléseim a jövő évre tekintve. Merek nagyot álmodni.”- mondta a 22 éves kenus.

 

Jegyzőköny

ICF Kajak-kenu Világbajnokság, Duisburg

2023. 08. 23-27.

 

 

K2 M 1000

2. Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás

C2 M 1000

5. Kollár Kristóf, Fejes Dániel

C4 M 500

4. Hodován Dávid, Hajdu Jonatán, Slihoczki Ádám, Koczkás Dávid

K1 W 5000

5. Kiszli Vanda


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%