Jeles évfordulót ünnepelt az ASE

2019.12.06, 10:13 ASE
Ki gondolná, hogy idén ünnepelte az Atomerőmű Sportegyesület a negyvenedik születésnapját.

Oly sok minden történt ezalatt a négy évtized alatt, hogy szinte lehetetlen felidézni. Mint ahogy számtalan patinás sportklub megalakulásakor, úgy Pakson is a vezérelv a szabadidősport, a városba érkező nagy embertömeg mozgásigényének kiszolgálása volt az első időkben.

Azonban viszonylag gyorsan láthatóvá vált, hogy a tömegsport szép fokozatosan összefonódik a versenyzéssel és sorra nőtték ki magukat nagy bajnokaink különböző sportágakból.

Példaképekre mindig szükség van és az ASE az elmúlt évtizedek során folyamatosan kitermelte azokat a fantasztikus sportolókat, akik hírül vitték a világba, hogy milyen komoly szakmai munka folyik nálunk.

Csodálatos edzők, csodálatos tanítványai és különlegesen képzett szakmai stáb a záloga az egyesület napjainkig tartó töretlen hírnevének.

Ezúttal nem a sportverseny miatt telt meg a sportcsarnok, hanem a több száz meghívott foglalt helyet a küzdőtér asztalainál. A régi jó ismerősök rögtön nosztalgikus beszélgetésekbe kezdtek, melyet csak a köszöntők és díjazások idejére kellett egy kicsit megszakítaniuk.

A november 29-én tartott születésnapi rendezvényen először az egyesület ügyvezető elnöke Dr. Kovács Antal majd Süli a János a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a szakosztály korábbi elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

Ezt követően díjazásban részesültek olyan kiváló szakemberek, sportbarátok is, akik az utóbbi időben fontos szakmai tevékenységük révén sokat tettek az egyesületért.

A díjazottak és méltatásaik:

  1. Hermann János - Férfi Kosárlabda Szakosztály:

Hermann János az ASE kosárlabda szakosztályának tagjaként 1991 óta szolgálja egyesületünket. Ez 28 év, azaz több mint egy negyed évszázad.

Ez alatt az idő alatt több száz játékos megfordult a gyógyító kezei alatt.

A munkakör hagyományos megnevezése gyúró, de János esetében ez már sokkal többet jelent.

Az évtizedek során folyamatosan képezte magát szakmailag, amely magába foglalta a különböző korszerű gyógyászati eszközök működtetésének elsajátítását és alkalmazását, valamint bizonyos gyógyászati diagnosztikai készségeket is.

Munkájával kivívta az egész magyar kosárlabda társadalom elismerését, aminek eredményeképpen évek óta ellátja a magyar kosárlabda válogatott gyúrói, masszőri feladatait is.

 

  1. Hangyási Esztert - Női Kosárlabda Szakosztály:

Eszter sikeres sportpályafutás után 1986-ban férjével, Hangyási Lászlóval érkezett az Atomerőmű Sportegyesülethez, ahol vezetésével a Női Kosárlabda Szakosztály az NB II-es bajnokság meghatározó csapatává vált. Több játékosa válogatottságig vitte, jelenleg a város összes iskolájában a lányok népszerű sportja a kosárlabda. Edzői munkáját a magas szintű szaktudás és a következetesség jellemzi.

 

  1. Szijártó László - Sakk Szakosztály:

Szijártó László 17 éven át volt a z ASE Sakk Szakosztályának elnöke. Segítette, támogatta a paksi sakkozókat a folyamatos fejlődésben, ha kellett a második csapatunkban a sakktábla mellett is harcosan küzdött a jobb eredményekért. Nyugodt, megfontolt véleményére mindig lehetett számítani, támogatta az ifjúsági nevelőmunkát, de az ASE-ban felnövő nagymestereknek is partnere volt.

 

  1. Orosz József - Utánpótlás Labdarúgó Szakosztály:

Orosz József a labdarúgást a CFR Kolozsvár csapatában kezdte 1976-ban, ahol 16 évesen első felnőtt bajnoki mérkőzését is játszotta, az akkor NB II-es csapatban.

1990. márciusában érkezett Paksra, a következő szezontól az ASE NB II-es csapatát erősítette, egészen a felnőtt labdarúgás megszűnéséig.

Több mint 250 mérkőzésen lépett pályára.

Emlékezetes volt az a győztes gólja, amellyel a Magyar Kupa legjobb 4 csapata közé jutott az ASE.

Az egyesületnél 1991 óta edző, az előkészítő ovi csoportnál kezdte a munkát, 2001-ben országos bajnok lett az akkori U17-es csapatával. 2006 óta utánpótlás szakágvezetőként irányítja a szakmai munkát.

 

  1. Gergely László - Természetjáró Szakcsoport:

Gergely László a természetjáró szakcsoport ezüstjelvényes túravezetője. Nagyon sokat tett és tesz a túrázás népszerűsítéséért, minden évben sok túrát vezet, kapcsolatokat épít más turista szervezetekkel, és a gyalogtúrákon túl kétkerekes programokat is szervez. A rendszeres jelvényszerző túráival országosan is elismerést szerez az egyesületnek.

Az Ő nevéhez fűződik az ország megyéinek szisztematikus bejárása egyhetes kerékpár túrák keretében. A megyék számából adódóan ez a nagyszabású vállalkozás 19 évig tartott.

Laci már kétszer körbejárta az országot a kék jelzésen. A teljes kör kétszeres teljesítői ritka természetjárók: a Nagy-Milictől az Írottkőig tartó Országos Kéktúra, az Írottkőtől Szekszárdig tartó Rockenbauer Dél-Dunántúli Kéktúra és a Szekszárd—Nagy-Milic Alföldi Kéktúra által alkotott kört tette meg, második alkalommal túravezetőként több túratársat is bevonva a projektbe. Egy országos kör távja több mint 2.500 km.

Lacit túravezetőként az aprólékos, mindenre kiterjedő szervezés jellemzi.

 

  1. Szabó Sándor - Asztalitenisz Szakcsoport:

Az Asztalitenisz Szakcsoport vezetését 2000 óta nagy igyekezettel és odafigyeléssel végzi, a közel két évtizedes munkája alatt a szakcsoport működési feltételei jelentősen javultak, a klub taglétszáma is növekedett. Kapcsolatok kiépítésében is igen aktív volt, jó az együttműködése az önkormányzattal és a vállalkozói szférával is.

Két villamos iparági verseny és 3 Atom Kupa rendezése is az ő nevéhez fűződik.

 

  1. Varga Szabolcs - Kyokushin Karate Szakcsoport:

A karate szakcsoport lelke és hajtómotorja Szabolcs. Kiemelkedő tanuló és kiváló edző. Lelkiismeretesen látja el feladatát, a többiekkel a sorban állva vagy akár előttük példát mutatva. Munkája mellett szervezi, menedzseli a szakcsoport tevékenységét fáradhatatlanul. Életenergiája mindenkit magával ragad. Állandóan új kihívásokat keres, képezi, fejleszti magát és a megszerzett tudást örömmel osztja meg társaival. Kiemelkedő technikai, fizikai, elméleti és küzdő tudása mindenki számára példamutató.

 

  1. Sipos György Attila - Öregfiú Labdarúgó Szakcsoport:

1983 óta tagja az ASE-nak. Kezdetben sportújságíróként az ASE labdarúgó csapatának tudósítója volt. Később utánpótlás edzőként, majd az 1999-2000-es szezonban az NB II felnőtt csapat egyik edzőjeként dolgozott - sikeresen. Tanítványai között volt többek között Pokorni Péter utánpótlás, valamint Szabó János és Fiola Attila többszörös magyar felnőtt válogatott labdarúgó.

 

  1. Fenes László - Teke Szakcsoport:

László - harmadik vezetőként 2014-ben vette át a Szabadidő Szakosztály Teke Szakcsoportjának irányítását, a korábban szintén kiváló munkát végző elődjétől. A napjainkban hozzávetőleg 120 főt számláló szakcsoport főleg a városi bajnokság szervezésében jelent kihívást Lászlónak. A fordulók szervezése, a különböző nyílt versenyek koordinálása mellett - fontos mérföldkő a szakcsoport életében a város iskoláit is megmozgató - immár hagyományosan a tanév végén megrendezésre kerülő - maratoni teke hétvége, aminek alapító ötlete is tőle származik. A vidámsága, tettrekészsége és lelkes aktivitása kifogástalan mozgatórúgója a szakcsoportnak.

 

  1. Jakab Albert - Természetjáró Szakcsoport:

Albi életében a természetjárás egy állandó tényező, középiskolában tájfutott, majd az egyetem nyári szüneteiben baráti csapattal túrázott. 1991-ben került Paksra, 1994-ben lépett be az ASE Szabadidősport Természetjáró Szakcsoportba. A természetjárás rendkívüli szeretetén túl az is nagyon gyorsan kiderült róla, hogy kiváló túraszervező és kimagaslóak a túrázáshoz szükséges szakmai ismeretei. 2000-ben ő lett a Szakcsoport vezetője.

Albert nevéhez kötődnek olyan - Pakson és környékén rendezett nagyrendezvények, mint a Bakancsos Atom Kupa, - jövőre már 23. alkalommal, - mely az országos bajnokság egyik legnépszerűbb versenye, évek óta mintegy 300 fő részvételével.

A tájékozódási túraversenyzésben versenybíró és vizsgabiztos is, mintegy 10 évig ő volt a Magyar Természetbarát Szövetség Verseny Albizottságának vezetője. Albinak nagy szerepe van a Dél-Mezőföld népszerűsítésében, megismertetésében, a 2004-es és a 2017-es turistatérképek elkészültében, és a Paksról készült útikönyv kiadásában.

A Szakosztály életében sok jól sikerült gyalogos túra volt már Albi szervezésében, de az egyhetes külföldi túrái is népszerűek. Ha egy szóval kellene összefoglalni, akkor Jakab Albert egy igazi turista!

 

  1. László Zoltán - Vitorlás Szakcsoport:

Zoltán közel 20 éve aktív tagja az Atomerőmű Sportegyesületnek, 2006 óta elnöke a Vitorlás Szakcsoportnak. Vezetésének magas színvonalú 14 éve alatt, több mint 350 fővel a vitorlázók az ASE legnépesebb csapatává vált. Türelmes, óriási munkabírású, kiváló emberi kapcsolatokkal rendelkező vezető, a klub életének aktív motorja. Időt és energiát nem kímélve lelkesen keresi a lehetőségeket, hogy jobbá tegye a vitorlás életet a kikötőben. Minden tettét a hajók és a vitorlás élet szeretete járja át.

 

  1. Jégh Lajos - Vitorlás Szakcsoport:

Lajos1986-ban lépett be az ASE vitorlás tagjainak sorába. Kezdetektől tevékenyen részt vett a Vitorlás Szakcsoport rendezvényein. Meghatározó szerepe volt az akkor még háziversenynek indult BURGMANN és ARTESZ Kupák, illetve a vitorlás versenyek rendezésében. A versenyek szervezésében és a lebonyolításban is tevékenyen részt vett. Megalapozta az ASE VSC versenyrendezési hagyományait. Több Kalóz és Nagy hajós versenyen (pl.: Kék Szalag) képviselte az ASE színeit. Elvégzett munkája eredményeként beválasztották a Szakcsoport Vezetőségébe, ahol szakmai tudását, hozzáértését kamatoztatta, amely nagymértékben hozzájárult az ASE Vitorlás Szakcsoport fejlődéséhez.

A díjátadót követően Bedecs Ferenc tartott rövid visszaemlékezést a nemrég elhunyt legendás paksi kajak-kenu edző Hajba Antal "Tónió" tiszteletére, majd emléktábla avatásra is sor került.

Végül Kovács József pohárköszöntőjével kezdetét vette a véget nem érő beszélgetés, múltidézés. A vidám történetek felidézéséhez nagy segítséget nyújtottak a fotóarchívumokból előszedett, kivetített fotók.

Reméljük, a félszáz éves évfordulón is hasonló hangulatban tudunk szülinapozni!

A díjátadón készült képek megtalálhatók a Galériában!


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%