A Junior Döntő belülről (2014.04.09. – 04.13.)

2014.04.18, 14:28 Kosárlabda
A Szegeden ezüstérmet szerző junior csapat edzője, Nagy Gábor élménybeszámolója az ominózus hétvégéről.  

Az Országos Junior Döntőre nem éppen a legjobb előjelekkel érkeztünk, amit a megelőző beharangozó  írásban is ecseteltem.
Egy nappal előbb kedden indultunk, hogy ne aznap kelljen utazni és pihentebbek legyünk. Két csoportban mentünk, mert Dávid Róbert, Molnár Balázs és Gulyás Milán Kaposvárról érkeztek, ott V. korcsoportos diákolimpiai elődöntőn vettek részt, aminek nem nagyon örültem a másnapi futós Honvéd elleni ( akiktől kétszer is kikaptunk az alapkörben ) első mérkőzés miatt. Nem csak azért, mert két éve Szappanos Tomin is meglátszott az előző napi két mérkőzés és nem is tudott olyan teljesítményt nyújtani ami kellett volna. Nem beszélve a sérülések lehetőségéről.

Már úton voltunk amikor Gulyás Robi felhívott, hogy előttünk ott lesznek Szegeden és a Milán bokája kifordult az első mérkőzésen, de ne izguljak talán nem olyan vészes. Mit lehet erre mondani, amikor Sterczer Peti sérült lába miatt hetek óta csak edzegetett, és a műtétet ha lesz elhalasztották a döntő utánra. Amikor Gombos Ádi térdsérülése miatt nem játszhat a döntőn, aki pedig már meghatározó emberré nőtte ki magát és gyorsasága, pontjai, védekezése nagyon hiányzik. És az első két mérkőzésre futó-rohanós letámadós csapatokkal játszunk. Így egy irányítónk lesz a vérzivatarban, aki nyomás alatt is teljesítő képes, legalábbis az eddig tapasztaltak alapján.

Másnap a szállásról az Algyői Sportcsarnokba mentünk, előttünk a Szeged nyert a Pécs ellen. Tartottam némileg az első mérkőzéstől, hiszen hiába nyert csak egy mérkőzést a nyolcból a Honvéd a felsőházi rájátszásban, azok a vereségek nem nagy különbségűek voltak, és volt néhány védekezési szisztéma amit igazán jól megtanultak és begyakoroltak, jó dobóik vannak. Igaz alacsonyabbak, de gyors agresszív játékra törekednek és azért mégis csak kétszer is kikaptunk tőlük. Nekünk a mérkőzés a kisember hiány miatt nem tűnt egyszerűnek. Mivel mi voltunk az elöl álló csapat fehér szerelést vittük, de a melegítés előtt kiderült Papp Márkó Pakson hagyta ezt, csak a bemelegítő felsőt hozta el. Kit hagyjunk ki, hogy legyen meze? A probléma hamar megoldódott, mert Milán jelezte az öltözőben, ő úgy sem tud most játszani, bokája miatt. Így erre a mérkőzésre Márkó 34-es lett és intéztük, hogy másnapra érkezzen meg a fehér szerelése.

Eme „kis” szösszenetet követően szerencsére nagyon jól kezdtünk ( 22:4 ) és ellenfelünk olyan bénultan és tompán sok hibával játszott ( pl. 37 eladott labda ), mint mi két éve a MAFC ellen. A megszerzett előnyhöz még hozzá is tudtunk tenni néhány pontot, így magabiztos győzelem született és jó rajtot vettünk. Aznap töltötte be Kollár Zsombor a 18. születésnapját és este a vacsoránál megleptük egy tortával.

Másnap a Pécs következett ( zömmel 97-es játékosokkal ), akit kétszer is legyőztünk az alapszakaszban – bár Pécsen alig - és szerb edzőjük révén agresszív gyors kosárlabdát játszanak a faulthatáron védekezve. Hogy aznap se legyen minden zökkenő mentes Zsombor jelezte reggel: szédül ha felül. Remek. Nincs Gombos, Sterczer is félig sérült, lehet, hogy Zsombor is kiesik. Ki fog irányítani? És ki fog védekezni a gyors lábú ellenfél mezőnyemberein? Nem volt mit tenni, a szálloda portán megkérdeztük, hol a legközelebbi orvos. Szerencsére szemben volt egy rendelő, fogadtak minket és alaposan megvizsgálták Zsombit. Kiderült elsőre minden rendben van, de kapott egy ütést az arcára jobb oldalt az fáj ill. a szédülés is van még. Minden esetre elküldték az I.sz. Rendelőintézetbe kivizsgálásra. Gulyás Robi és Besenczi Jani bá, a sofőrünk  ment vele ( Jani bá mentős volt így igazolványa révén azonnal fogadták Zsombort ) de sietnie kellet vissza taxival, mert 11.00-ra mentünk ebédelni, a 14.00-kor kezdődő mérkőzés miatt. Az ebédre végül Zsombor is visszaért, szerencsére sehol nem találtak problémát, így megnyugodtunk egy kicsit, ebéd utáni pihenőt követően indult a csapat a mérkőzésre. Gulyás Robi és én előre mentünk, hogy megnézzük a Honvéd – Szeged mérkőzést.

Itt a Honvéd teljesen másként játszott mint ellenünk. Végig letámadva, agresszív védekezéssel, gyors támadásokkal a félidőben húsz ponttal vezetett a lebénuló Szeged ellen. Végül a Szeged is letámadott és ha csak hosszabbításban is de néhány ponttal de megnyerte a mérkőzést.

Ha mi is nyerünk akkor mi is a négyben vagyunk, az utolsó mérkőzéstől függetlenül. Zsombor ha nem is 100%-an, de vállalja a játékot. Akkor gyerünk, szóljon a rock!

{youtube}57TsUfy8V74|525|400|0{/youtube}

Az első félidőben többnyire mi vezettünk, pl. 27:19-re ill. 33:26-ra is, de a 19.percben már 33:33 volt az állás. Ezután újra a mi perceink jöttek, a félidőben mi vezettünk 42:35-re. A harmadik negyed elején folytattuk a remeklést, és 52:37-re elhúztunk. Bár e Pécs egyre jobban játszott de a negyed végén még vezettünk 63:51-re. Aztán még fel sem ocsúdtunk és három perc alatt már 0:9-t követően 63:60 állt az eredményjelzőn. Pongó és Kucsora vezetésével felpörgött az ellenfél és mi inkább csak válaszolgattunk az eseményekre. A 36. percben ellenfelünk átvette a vezetést 67:70 –re közben Papp Márk kipontozódott, majd egy percre rá Fazekas Viktor is. A padon Meixner Márk is helyet foglalt - úgy tudtuk - öt falttal, és Dávid Robi ment be, először a mérkőzésen. Még húsz másodperc sem telt el amikor kiderült Meixnernek csak három faultja van. Irány vissza, lepattanót szedni! Ennek ellenére kettő és fél perccel a vége előtt 71:74-re nem mi vezettünk. Végre sikerült egy támadást kivédekezni és Sterczer Peti triplája a lehető legjobbkor jött, így az utolsó két percre 74:74-gyel fordultunk.
Öldöklő csata kezdődött ahol inkább már az ösztönös dolgok működtek, 75:76 – után négy büntetőből bedobtunk hármat majd egy dupla Csaszitól és egy Sterczer büntető. Némileg megnyugodva 81:76-nál már fél perc volt csak hátra. De hogy a nyugalom szigete nem itt van, azt  jelezte hogy Pongó hármasával két pontra jött fel 81:79-re a Pécs. Tizenhárom másodperc volt hátra időt kértünk, a túlsó térfélről dobhattuk be a labdát. A megbeszéltek szerint sikerült Csaszihoz juttatnunk a labdát a sorozatos váltások ellenére, és  azonnal faultolták, de már csak három másodperc volt hátra. Egy büntető be is ment, és visszatámadásra már nem maradt idő. 82:79 nekünk, négy között vagyunk! Este elmentünk moziba , kicsit kiszakadni a kosárlabdából és a négy fal közül.

Másnap előbb, délben volt a mérkőzésünk, így végre normális időben tudtunk ebédelni. Délután tervek szerint a szegedi Napfényfürdő meglátogatását terveztük az eredménytől függetlenül.

A mérkőzésnek a Szeged volt az esélyese, hiszen „ hazai pályán” játszanak nagyon erős kezdő ötössel. Igaz a Honvéd is meglepte őket tegnap és mi is legyőztük őket a rájátszásban Pakson, de akkor két kezdő játékosuk is hiányzott, most mindenki játszik náluk. A legjobb négy közé végül a rájátszásban is ott végzett csapatok kerültek, a tét az elődöntőben ki játszik a legerősebb Szombathelyi Akadémiával. Jó lenne a két esélyest egy ágra küldeni, a Vasas talán verhetőbbnek tűnik mint az SZKA gondoltuk. Bár kérdés meddig bírjuk majd szuflával.

A mérkőzés eleje kölcsönös tapogatózással zajlott, 6:4 ide, majd 6:12 oda, de zárkózunk Papp Márk pontjaival 11:14-re. Aztán három és fél perc gólcsend nálunk 0:11-es szakasz úgy, hogy Vágvölgyi az ellennél kihagy a végén három büntetőt. 11:25 és nem mi vagyunk lendületben.
Kezdésnek újra négy pont Papp Márkótól de utána még mindig 14 közte mert 15:29 a 12. perc végén. Aztán megmozdul valami néhány jó védekezés és jó támadás közte egy Kollár hármas de ez még csak arra elég, hogy a Szeged ne tudjon ellépni 24:33. Aztán kezd összeállni minden nálunk, megtorpanás ott és Antóni Csaszi és Zsombor vezetésével és pontjaival, köztük gyilkos hármasokkal a 18. percben visszajövünk a meccsbe 36:35 nekünk. Időkérés a Szegednél, mi megnyugszunk, annyira, hogy 0:8-cal zárjuk a hátralevő játékrészt így 36:43, de partiban vagyunk. A szünetben megbeszéljük a történéseket, egy jó kezdéssel, ne hagyjuk elmenni őket! Ez sikerül is , mert 7:0 az elején nekünk, úgy hogy két büntetőt is hibázunk, de 43:43 !!! A továbbiakban kiegyenlített játék a pályán mindkét csapat jól küzd, mi tartjuk magunkat.
Az utolsó negyed 54:57-ről kezdjük  és most a Szeged kezd jobban, három perc alatt 56:63 oda. Tudunk-e még kapaszkodni, jár a fejemben, vééédekezés!!! hajtjuk a fiúkat , akik most úgy küzdenek mint Ostravában nyáron, a Szegednél erősebb csapatok ellen. Ennek meg is van az eredménye, mert gólt nem kapunk, de négy játékosunk is beköszön, így a 37. percre 63:63 és most mi vagyunk lendületben. Ezt az sem töri meg, hogy Fazekas Viktor aki Kinizsi Pál -ként küzd a palánkok alatt egy leérkezésnél megsérül, kifordul a bokája. Csere, Gulyás Robiék leviszik a pályáról. Lehet, hogy ettől most szétesünk, de nem ez történik. Tovább csúszunk – mászunk a védekezésben és Meixner három pontjából a legfontosabb kettőt szerzi meg és Csaszi Művek is betermel emberről négyet zsinórban. 69:63 nekünk egy 13:0-s szakasz után!!! de két perc van hátra. Ki kell bírni valahogy! Persze a Szeged sem adja fel, egy hármassal ébred a bénultságból 66:69 majd hat büntetőt dobhat zsinórban, mert most mi akadunk meg, de szerencsére csak három megy be így 69:69 az utolsó percben. De van vér a pucánkban és elszántságunk, és mi védekezzük ki az ellenfél támadásait. Ők is túl vannak a négy csapat hibán, így a mezőny faultokért mi is dobhatunk. Papp Márk be is dob két büntetőt, 71:69. Mi újra kivédekezzük, ugyanaz a történés, Márkót faultolják de most kihagyja mind a kettőt. Jön a Szeged, négy-öt jó dobójuk van aki be tudja dobni kintről, és jól 1:1-eznek. Kivédekezzük, Csaszit faltolják, az elsőt bedobja 72:69 ,de kellene a második is akkor hiába egy hármas. Kimarad a büntető 14 másodperc, jön a Szeged. Ne faltoljunk dobás közben üvöltjük, de szerintem ezt senki sem hallja a hangzavarban eldobják kintről, megszerezzük falt, Csaszi dob három másodperccel a vége előtt. Kimarad az első. Egy Adria- ligás mérkőzés, vagy nem is tudom már milyen, jut az eszembe, amikor az egyik csapat egy másodperccel a vége előtt átvette a vezetést és az időkérés után a vesztésre álló saját térfeléről a bedobást követően eldobta a labdát és a túloldalon csont nélkül beesett. Minden megtörténhet  ha itt is kimarad a második ,és itt 3 szekundum van hátra. Csaszi elengedi a büntetőt a labda száll ívesen a kosár felé és nem sokára a jegyzőkönyvvezető elkönyveli Csaszi 29-ik pontját. A kispad Fazekas Viktor kivételével megdönti a helyből emelkedés világcsúcsát, mindenki a levegőben. Lepörögnek kosár nélkül az utolsó másodpercek 73:69 ide, csoportelsők vagyunk! Hihetetlen hangerő az éljenzésnél boldogan pacsizunk csalódott ellenfelünkkel. A győzelem felér egy bajnoki címmel -  nyilatkozom és a körülmények függvényében ez így is van – dicsérem a csapatot, de kezdünk leamortizálódni.

Ha délután nyer a vasi csapat a Vasas jön az elődöntőben.. Mentő vitte el a sérült Viktort, természetesen Gulyás Robi kíséretében. Szerencsére kiderült nincs szakadás, jegelni, kenegetni kell. Délután ránk fért a fürdőzés, ekkor már tudtuk a Vasas lesz az ellenfél az elődöntőben.

A Vasast is legyőztük már kétszer, de most teljes csapatuk volt, és más motivációval.
Fazekas Viktor játékra jelentkezett, bár elmondtuk nem erőltetjük, rá bízzuk tud-e játszani. Azt mondta megpróbálja a bemelegítést aztán majd meglátjuk. Gulyás Robi új szerepkörben debütált, egyre több játékost kellett ragasztani, főleg Viktort.



A bemelegítés végén ellenfelünk összekapaszkodva az új-zélandi rugby válogatott által bemutatott fogadalmi táncát láthattuk és hallhattuk. Próbálták magukat felhergelni és némi pszichés nyomást kialakítani. Ez olyan jól sikerült ( Viktor kezdett, hogy lássuk bírja-e ), hogy 12:0 –lás kezdéssel nyugtattuk le ellenfelünket és jó játékkal 23:11 –re vezettünk tíz percet követően. Ez a különbség a második negyed végére is megmaradt, de a pesti csapat néhány akciójából érződött, hogy ébredeznek és nem lehet hátradőlni. A harmadik negyed közepéig is még magabiztosan vezettünk a küzdelmes mérkőzésen 48:32-re, de kaptunk egy vegyes védekezést ami ellen megtorpantunk és 48:39-re jött fel a Vasas. Gondjainkat tetézte, hogy Papp Márk egy perc alatt két buta faltot csinált így már a negyedik miatt le kellett ültetni. Így kiesett egy életveszélyes gyors ember a támadásból, támadásaink nem sültek igazán, eladott labdákkal fűszerezve csak három büntetőből tudtunk pontot szerezni, míg ellenfelünk alacsony de gyors csapattal feljött 51:49-re, és visszajött a mérkőzésbe. nem volt mit tenni Márkó ment vissza de nem sokat töltött a pályán. Ez alatt dobott két ziccert és Csaszi is tiszteletét tette egy hármassal így a jó kezdéssel lélegzethez jutottunk, 58:49-re vezetve.
Ekkor 2:1:2-es zónával próbálkoztunk és egy felső betörésnél Márkra fújtak faultot így kipontozódott a 33. perc közepén. Szerencsére nem estünk össze és ellenfelünk sem tudott élni a lehetőséggel. Erőteljes küzdelem dominált ezekben a percekben, jól védekeztünk, a lepattanókat most nem tudta visszaszerezni a Vasas . Támadásban, pontszerzésben egyik csapat sem jeleskedett, de az idő múlása nekünk kedvezett, és nem bántuk, hogy csak 2:1-re hoztuk a következő négy percet.
Három perccel a vége előtt 61:50-nél éreztük, most már nem szabad visszaengednünk a Vasast. Egy utolsó rohamot kaptunk letámadással , de ezt jól játszottuk át és ezt a szakaszt már 9:4-re hoztuk, amiből Miholics Bence nyolc pontot szerzett mivel ő maradt rendszeresen elől üresen.
Végül látszólag nagy különbséggel nyerve ( de csak látszólag volt ilyen sima!) elsőként jutottunk be a döntőbe. A beígért kutyajárást és cigánykerekezést teljesítve a félpálya körül, végtelenül boldog voltam hogy sikerült a döntőbe jutás, kiköszörülve a két évvel ezelőtti csorbát.

{youtube}Hn27dzLRumQ|525|400|0{/youtube}

A másik ágon a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia végig kiélezett mérkőzésen ( 39 másodperccel a vége előtt még a Szeged vezetett 1 ponttal ) nyert -  igaz a végén szegedi szempontból vitatott bírói itéletekkel és a szokásos falt ne menjen az óra játékkal  - 78:69 –re.  A szombathelyi csapat rendelkezett a mezőnyből a leg egységesebb csapattal, minden posztra két azonos emberrel, így a kulcsemberekre kevesebb hárult, jobban eloszlottak a terhek.

A lényeg Döntőt játszunk, majd kiderül meddig bírjuk, legyen tartásunk. A mezőnyből egyetlen csapatként mi tudtuk őket legyőzni Pakson, igaz nem túl gólgazdag mérkőzésen 59:58-ra.

Három negyedig bírtuk, és volt tartásunk. Sajnos az elején sok kosarat kaptunk belülről leválásokból és lepattanókból, és hiába váltogattuk a védekezésünket, zóna ellen is betaláltak.
Nem maradt más, ember az ember ellen játszottunk szinte végig. Kemény védekezést kaptunk de 16:19-cel tapadtunk. A második negyedben Csaszi, Papp Márk és Kollár Zsombor pontjai révén jó védekezéssel 21:12-re hozva a negyedet 37:31 vezettünk! A harmadik negyedben némileg fordult a kocka 14:22 és gyakorlatilag egálról 51:53  ( úgy, hogy a 97-es center Zrínyi dobot – talált - egy utolsó másodperces hármast). Aztán az utolsó negyed elején némileg megtorpantunk. Nehezen szakadtunk el, nem tudtuk jól befejezni támadásainkat, míg mi kaptuk a kosarakat. Sajnos ebben a játékvezetők szemléletváltása is érdekes volt, több betörésünknél elengedték a faultokat ( ezeket később ellenfelünk is elismerte ), lépéshibás kosarat kaptunk, és persze reklamálásért technikait. az utolsó két percben 57:73-nál még bedobtunk egy csapdázó zóna védekezést amiben szó szerint csúsztunk másztunk, de már csak szépíteni tudtunk. Végül emelt fővel 63:73-ra kikaptunk és kicsit bánatosan örülhettünk a megérdemelt ezüstéremnek. Egyébként volt olyan szombathelyi szülő aki azt mondta nem tud felhőtlenül örülni a győzelemnek, az utolsó negyedbeli játékvezetői ténykedések miatt. hazafelé még megálltunk Soltvadkerten fagyizni, megérdemelték a fiúk.

A döntőn szinte erőn felül teljesítettünk, megint igazi csapatként harcolva amit év közben sokszor hiányoltam. Mindenkinek gratulálok. Szeretném ismét megköszönni Antóni József 10 éves munkáját ill. segítségét. Schmidt Béla és Morgen Frigyes edzők ez évi segítségét, sokat köszönhetünk nekik. Gulyás Robi sokat tett a csapat hangulatáért és rengeteget segített a háttérmunkában. Köszönjük Besenczi Jánosnak aki több döntőn vezette a csapat buszát és segített amiben csak tudott.


Ezzel a csapattal ill. a 95/95-sal 10 éven keresztül 9 országos döntőn vettünk részt folyamatosan fejlődve. Köszönöm mindenkinek a kitartást , a szülőknek is! Köszönöm a klubnak, hogy támogattak minket és megkaptuk a lehetőségeket a munkához és versenyzéshez. Még egy év végi ünneplés hátra lesz addig is HAJRÁ ASE !
                                                                                                   

Nagy Gábor

 

{gallery}2014_04_18_U18_ezust{/gallery}


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%